12.11.06

Αντρικά προσόντα


Το απόκομμα είναι από αγγελία για θέση it manager. Προσοχή στον σαφή ορισμό του φύλου (και της ηλικίας), μην τυχόν κι υπάρξει στις υποψήφιες θυληκού γένους αμφιβολία περί των ...προσόντων που τους λείπουν.

Ετικέτες

4.7.06

Ημίχρονο; Ώρα για διαφημίσεις!

Κάποιες φορές η μειοψηφία μιλάει τόσο σιγά που δεν την ακούει κανείς μέσα στις ιαχές του πλήθους. Το βίντεο προσπαθεί να μιλήσει για μία από αυτές τις σιωπηλά αποδεκτές μειοψηφίες.

Ετικέτες

28.3.05

Ο Δαρβίνος και τα μπάσταρδα τα κοριτσάκια (τα καημένα)

"Πώς να αποκτήσετε αγόρι": Όχι δεν είναι άρθρο από Ρομάντζο του εξήντα, είναι πρωτοσέλιδος τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση σημερινής εφημερίδας. Με ψευδοεπιστημονική γλώσσα κι ένα αχταρμά στατιστικής, ορθολογιστικής επιφάνειας και λαϊκών μύθων η εφημερίδα Καθημερινή εξηγεί στις γυναίκες ότι η φύση επιλέγει αγόρια σε γυναίκες που έχουν δέσει το γάιδαρο ('παντρεμένες ή συζούν') ενώ σπέρνει κοριτσάκια σε γυναίκες που είναι με τον άντρα μόνο στη στιγμή της σύλληψης (και το επόμενο πρωί απομένουν μοναχούλες τους οι κακόμοιρες). Τάδε έφη Αμερικανή ιατρός η οποία δουλεύει για την Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών (SIC) Ερευνών των ΗΠΑ. Και τάδε αναπαρήγαγε το δημοσιογραφικό επιτελείο του φορ χερ (for her στα Ελληνικά).

Έτσι λέει το άρθρο που καταπολεμεί τις "λαϊκές δοξασίες" σύμφωνα με τον/την δημοσιογράφο. Με αφορμή αυτή την καταπληκτική στατιστική ανάλυση και την εξίσου καταπληκτική παρουσίασή της στο Ελληνικό γυναικείο κοινό, λάβαμε κάποιες ερωτήσεις από ανησυχούσες μέλλουσες μητέρες και παρακαλούμε την Αμερικάνα γιατρίνα (ή την Καθημερινή τέλος πάντων) να απαντήσει:

Ερώτηση πρώτη: "Είμαι καλοπαντρεμένη με το σύζυγό μου στα Βόρεια Προάστια, αλλά δυστυχώς έμεινα έγκυος από το τεκνό της παρακάτω γειτονιάς. Μόνο εγώ το ξέρω. Πείτε μου γιατρέ, σημαίνει αυτό ότι θα βγει κορίτσι το σκασμένο το μπάσταρδο; Ή μήπως η παρουσία τού άντρα μου κι αφέντη θα επηρεάσει τις πιθανότητες;"

Ερώτηση δεύτερη: "Με τον άντρα μου είμασταν ήδη χρόνια παντρεμένοι και μετά κάναμε πέντε παιδιά. Μας βγήκαν όλα κορίτσια. Πείτε μου γιατρέ, μήπως πρέπει να περνάω περισσότερες ώρες με τον άντρα μου για να βγει το έκτο αγόρι;"

Ερώτηση τρίτη: "Το αγόρι μου την έκανε με το που άκουσε ότι έμεινα έγκυος από την αφεντιά του. Έχω δικαίωμα στο 14% παραπάνω πιθανότητες, ή να πάρω από τώρα ροζ ρουχαλάκια;"

Περιμένουμε με αγωνία τις απαντήσεις...θα 'ναι κρίμα τόσες γυναίκες να μπουν στη δυσάρεστη θέση να αναπαράγουν το φύλο τους τζάμπα και βερεσέ. Απαιτούν την αλήθεια -θέλουν να μάθουν εδώ και τώρα πού οφείλεται η διαφορά του 14% που μέτρησε η Αμερικάνα γιατρίνα.

Ετικέτες ,

4.3.05

Βλέπω στο δρόμο μια αφίσα για ένα περιοδικό από κείνα που αυτοαποκαλούνται 'γυναικεία'. Στο εξώφυλλο του περιοδικού φιγουράρει μια σειρά από άρθρα για το 'τέλειο βλέμμα', τις 'νέες φούστες', τα 'μοντέρνα αξεσουάρ' κλπ. κλπ. Κάπου ανάμεσα είναι και ο εξής τίτλος: 'γυναίκες εθισμένες στα ψώνια: γιατί;'.

Έλα ντε...

Ετικέτες

25.7.04

Επιτέλους, όλο και περισσότερα σπίτια λάμπουν από καθαριότητα!

Μια φορά κι έναν καιρό, όταν η διαφορά μεταξύ εκείνων που είχαν χρήμα κι εκείνων που δεν είχαν έβγαζε μάτι (κάνοντας κάποιους να πιστέψουν ότι ήταν η μόνη διαφορά που υπήρχε) συνέβαιναν τα εξής στην αστική τάξη: οι χαμηλότερες διαβαθμίσεις της ανέπτυξαν μια έντονη ψύχωση με την καθαριότητα του σπιτιού κι οι υψηλότερες πολλές φορές κατέφευγαν στην βοήθεια εργατικών χεριών (βλ. καθαρίστριες) για να ευπρεπίσουν τα σπίτια τους. Η επιλογή και χρήση προσωπικού καθαριότητας συνδεόταν είτε με πρακτικούς λόγους (το σπίτι ήταν πολύ μεγάλο για να το καθαρίσει ένα άτομο) είτε πιο συχνά με απέχθεια για τις χειρωνακτικές εργασίες που το συνόδευαν ή και μια προσπάθεια μίμησης παρόμοιων συνηθειών της αριστοκρατικής τάξης από γένεσης φεουδαρχισμού και αποικιοκρατίας.

Έτσι παρέμενε ένα γεγονός ότι οι εργατικές τάξεις είχαν, εξωτερικά κι εσωτερικά, τα λιγότερο 'ευπρεπή' σπίτια (ευπρεπή σύμφωνα με τους όρους της αστικής τάξης). Το γεγονός ότι δεν είχαν ούτε χρόνο, ούτε διάθεση, ούτε και χρήματα για συντήρηση δεν έκανε τα πράγματα καλύτερα για τους φτωχούς εργάτες. Άσε που πολλοί από αυτούς ήταν πολύ απασχολημένοι με το να καθαρίζουν τις βρωμιές των κυριών της αστικής τάξης.

Σήμερα, σε πολλές Δυτικές χώρες (τις λεγόμενες αναπτυγμένες), σαν μη 'ευπρεπείς' συνοικίες θεωρούνται τα γκέτο των μεταναστών, μια και η πρώην λευκή εργατική τάξη ανέβηκε τη σκάλα της ιεραρχίας (η πλειοψηφία έχει ήδη διοριστεί στο δημόσιο ή τέλος πάντων δουλεύουν κάπου σαν υπάλληλοι). Οι εργάτες που εισάγονται από την πίσω πόρτα για να φέρουν εις πέρας τα 'dirty jobs', για λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν μπορούν γι' άλλη μια φορά να προσφέρουν στο φιλοθέαμον κοινό το επίπεδο 'ευπρεπισμού' που απαιτεί από αυτούς η αστική τάξη (που ακόμα κι όταν δεν είναι στ' αλήθεια κυριαρχούσα, επιβάλλεται με την πλειοψηφία της, τις φυλλάδες και τα talk show της).

Το παράδοξο είναι το εξής: η νέα αστική τάξη έχει τελειώσει σπουδές και τρέχει τουλάχιστον 40 ώρες τη βδομάδα στην μηχανή της παραγωγής ως μάνατζερ, πωλητής, προγραμματιστής κλπ. Έχει παρατηρηθεί ότι τα μέλη της εκτός του 40ωρου επιδείδονται αφειδώς σε διάφορες δραστηριότητες (όπως τα μαθήματα κρυφτού - βλ. προηγούμενο κείμενο στην παρούσα σελίδα). Όμως, η νέα γενιά που είναι επιτυχημένη και χαμογελαστή (αν πιστέψουμε την αναπαράστασή της στις διαφημίσεις) κληρονόμησε από τη μαμά και τον μπαμπά (κυρίως τη μαμά) την διαβεβαίωση ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Βάζει λοιπόν κι αυτή μια καθαρίστρια να κρατήσει το σπίτι καθαρό, γιατί πού να προλάβει να σφουγγαρίσει πατώματα όταν τρέχει να βγάλει κανένα φράγκο μπας και ξοφλήσει το στεγαστικό...

Έτσι δικαιώνεται ο τίτλος κι όλο και περισσότερα σπίτια γίνονται πιο καθαρά. (Ο Δήμος Αθηνών φροντίζει να καθαρίσει και τα υπόλοιπα, αλλά ας μην ξεφεύγουμε πολύ από το κύριο θέμα..) Πού θέλω να καταλήξω: αν τ' αφήνανε τα ρημάδια να βρωμίσουν, να καταρρεύσουν, αν τ' αφήνανε να πούνε την αλήθεια, ότι ακόμα και το σφουγγάρισμα έχει γίνει προϊόν για κατανάλωση, τότε ίσως οι γειτονιές να γινόταν πιο αντιπροσωπευτικές από κάποια οπτική γωνία. Αλλά τότε θα δικαιώνονταν ο μετανάστης και θα αποδεικνυόταν πως η βρωμιά δεν είναι κάτι που το μυρίζεις αλλά κάτι που το ονομάζεις. Η ανάλυσή μου απλώνεται σε επίπεδο κοινωνικό και σημειολογικό, πράγμα που κάνει μια τέτοια ανάπτυξη υποθετική κι αδύνατη. Έστω κι αν τα πράγματα παίρναν μια αλλιώτικη τροπή, άντε μετά να ηρεμήσεις τόσες μαμάδες στη θέα μιας βρώμας ανεξήγητης...

Για την ώρα, η λευκή, καλομαθημένη και πεντακάθαρη πλειοψηφία προσπαθεί να δείξει το δρόμο στους μετανάστες εργάτες της και τους μαλώνει γιατί το κεφαλόσκαλο δεν είναι καθαρό και γιατί οι γειτονιές τους είναι κακομούτσουνες. Τους μαλώνει η μοντέρνα επιτυχημένη μεσοαστή που είναι έξυπνη και προσλαμβάνει κάποιον για να της ξεβουλώσει το νιπτήρα, ή που είναι ακόμα πιο έξυπνη και αφήνει τον άντρα να δουλεύει ενώ αυτή καθαρίζει όλη μέρα. Τους μαλώνει και τους προστάζει να καθαρίσουν, ακριβώς όπως τη μάλωνε κι η μαμά της κάποτε όταν άφηνε το παιδικό της δωμάτιο ασυμμάζευτο.

Ετικέτες