3.4.04

Το κατέβασμα της μουσικής

Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσα χάνει η μουσική βιομηχανία με τα παράνομα 'κατεβάσματα' τραγουδιών. Κάποιος ερευνητής κάθησε να το μετρήσει το πράγμα και διαπίστωσε ότι οι απώλειες δεν είναι δα και τόσο τραγικές. Από την άλλη, όλο βλέπουμε τους εκπροσώπους των πολυεθνικών να κλαίγονται ότι χάνουν εισοδήματα, αλλά ούτε κουβέντα για τα νόμιμα κατεβάσματα (ραγδαία αύξηση), ή για τα ενοχλητικά έως αφόρητα ringtones των κινητών τηλεφώνων ή και για το (ξε)πούλημα γι' άλλη μια φορά παλιών τίτλων σε μορφή DVD (η πρώτη ήταν η επανέκδοση σε CD, για όσους το ξέχασαν).

Βλέπεις λοιπόν το έργο στο σινεμά, αγοράζεις και το βιβλίο για να μη μείνεις πίσω, κατεβάζεις και το ringtone για να εκφράσεις τον ενθουσιασμό σου, άντε και κανένα poster για να στολίσεις το δωμάτιο και τον επόμενο χρόνο αγοράζεις και το DVD (με δέκα ώρες έξτρα υλικό) για να μην χάσεις και ξεχάσεις. Ναι, όντως, σ' όλο αυτό το καταναλωτικό γαϊτανάκι τόλμησες και κατέβασες τη μουσική της ταινίας παράνομα σε mp3. Τώρα έμπορος δεν είμαι, αλλά έχω σοβαρές υποψίες ότι η αντίδραση των πολυεθνικών της μουσικής βιομηχανίας, μάλλον με μια απέλπιδη προσπάθεια για τον έλεγχο των καναλιών διανομής και τη κατανομή τους έχει να κάνει. Εν τω μεταξύ, τα έσοδα πέφτουν, αλλά αν σκεφτείς ότι ακόμα και για το mp3-player που αγόρασες για να ακούσεις το αρχείο που κατέβασες 'παράνομα', το κατασκευάζει η μητρική του ίδιου label που παραπονιέται για την παρανομία, ε τότε κάποιο λάκο έχει η φάβα κι οι δικηγόροι των πολυεθνικών βγήκανε παγανιά με τα φτιάρια μπας και τον γεμίσουν με πτώματα 'παρανόμων' μουσικόφιλων.

Οι μόνοι ασφαλείς: εκείνοι που το βασανίζουν λίγο πιο πολύ το θέμα της μουσικής, τόσο που το emule όσο και να ψάχνει τίποτα δε βρίσκει. Κλείσε το computer, πάψε να το παίζεις dj και υιοθέτησε ένα μουσικό. Μπας και πιάσουν λίγο τόπο τα φράγκα σου.

Ετικέτες