28.3.05

Ο Δαρβίνος και τα μπάσταρδα τα κοριτσάκια (τα καημένα)

"Πώς να αποκτήσετε αγόρι": Όχι δεν είναι άρθρο από Ρομάντζο του εξήντα, είναι πρωτοσέλιδος τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση σημερινής εφημερίδας. Με ψευδοεπιστημονική γλώσσα κι ένα αχταρμά στατιστικής, ορθολογιστικής επιφάνειας και λαϊκών μύθων η εφημερίδα Καθημερινή εξηγεί στις γυναίκες ότι η φύση επιλέγει αγόρια σε γυναίκες που έχουν δέσει το γάιδαρο ('παντρεμένες ή συζούν') ενώ σπέρνει κοριτσάκια σε γυναίκες που είναι με τον άντρα μόνο στη στιγμή της σύλληψης (και το επόμενο πρωί απομένουν μοναχούλες τους οι κακόμοιρες). Τάδε έφη Αμερικανή ιατρός η οποία δουλεύει για την Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών (SIC) Ερευνών των ΗΠΑ. Και τάδε αναπαρήγαγε το δημοσιογραφικό επιτελείο του φορ χερ (for her στα Ελληνικά).

Έτσι λέει το άρθρο που καταπολεμεί τις "λαϊκές δοξασίες" σύμφωνα με τον/την δημοσιογράφο. Με αφορμή αυτή την καταπληκτική στατιστική ανάλυση και την εξίσου καταπληκτική παρουσίασή της στο Ελληνικό γυναικείο κοινό, λάβαμε κάποιες ερωτήσεις από ανησυχούσες μέλλουσες μητέρες και παρακαλούμε την Αμερικάνα γιατρίνα (ή την Καθημερινή τέλος πάντων) να απαντήσει:

Ερώτηση πρώτη: "Είμαι καλοπαντρεμένη με το σύζυγό μου στα Βόρεια Προάστια, αλλά δυστυχώς έμεινα έγκυος από το τεκνό της παρακάτω γειτονιάς. Μόνο εγώ το ξέρω. Πείτε μου γιατρέ, σημαίνει αυτό ότι θα βγει κορίτσι το σκασμένο το μπάσταρδο; Ή μήπως η παρουσία τού άντρα μου κι αφέντη θα επηρεάσει τις πιθανότητες;"

Ερώτηση δεύτερη: "Με τον άντρα μου είμασταν ήδη χρόνια παντρεμένοι και μετά κάναμε πέντε παιδιά. Μας βγήκαν όλα κορίτσια. Πείτε μου γιατρέ, μήπως πρέπει να περνάω περισσότερες ώρες με τον άντρα μου για να βγει το έκτο αγόρι;"

Ερώτηση τρίτη: "Το αγόρι μου την έκανε με το που άκουσε ότι έμεινα έγκυος από την αφεντιά του. Έχω δικαίωμα στο 14% παραπάνω πιθανότητες, ή να πάρω από τώρα ροζ ρουχαλάκια;"

Περιμένουμε με αγωνία τις απαντήσεις...θα 'ναι κρίμα τόσες γυναίκες να μπουν στη δυσάρεστη θέση να αναπαράγουν το φύλο τους τζάμπα και βερεσέ. Απαιτούν την αλήθεια -θέλουν να μάθουν εδώ και τώρα πού οφείλεται η διαφορά του 14% που μέτρησε η Αμερικάνα γιατρίνα.

Ετικέτες ,

24.3.05

"Ντροπή για τα μάτια σου
ντροπή να είναι άδεια
...σαν τα ποτήρια μας"
(Τρύπες, Πάρτυ στο 13ο όροφο)

Θυμάμαι χρόνια πολλά πριν που μια Βορειοευρωπαία, με γνώσεις Ελληνικών, σχολίασε τον παραπάνω στίχο. "Άδεια μάτια; Τι εννοεί ακριβώς;" Προσπάθησα να της εξηγήσω, αλλά δεν τα κατάφερα και μετά από λίγο σταμάτησα, γιατί αυτά τα πράγματα δεν είναι για πολύ ζόρι.

Τότε άρχισα να υποψιάζομαι η δυσκολία στην μετάφραση μιας παρομοίωσης δεν έχει να κάνει με τη γλώσσα αυτή καθεαυτή αλλά με εκείνα που αυτή κρύβει. Το ξέρω, δε λέω τίποτε πρωτότυπο, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας.

Ελληνόφωνο ροκ, λοιπόν, δε σημαίνει απαραίτητα το άθροισμα μιας γραμματικής με ένα ροκ ρυθμό. Το mic.gr έχει ένα αφιέρωμα στο είδος, μια καλή αφορμή για περαιτέρω σκέψεις, συνειρμούς και διαπιστώσεις.

4.3.05

Βλέπω στο δρόμο μια αφίσα για ένα περιοδικό από κείνα που αυτοαποκαλούνται 'γυναικεία'. Στο εξώφυλλο του περιοδικού φιγουράρει μια σειρά από άρθρα για το 'τέλειο βλέμμα', τις 'νέες φούστες', τα 'μοντέρνα αξεσουάρ' κλπ. κλπ. Κάπου ανάμεσα είναι και ο εξής τίτλος: 'γυναίκες εθισμένες στα ψώνια: γιατί;'.

Έλα ντε...

Ετικέτες

1.3.05

Σημεία, μύθοι και τέρατα

μέρος τρίτο.