19.4.05

Σήμερα ο Νόμος μίλησε στα Ισπανικά την πρώτη καταδίκη της ιστορίας για το "Βρώμικο Πόλεμο" της Αργεντινής. Ως γνωστόν ο Νόμος τις περισσότερες φορές επεμβαίνει αφού το έγκλημα έχει γίνει και γι' αυτό δε φταίει αυτός. Κάλιο αργά παρά ποτέ πάντως, μια και τούτη η απόφαση είναι γραφτό να μείνει στην ιστορία σαν μια στιγμή όπου μια Αρχή επανέλαβε αυτό που χιλιάδες άνθρωποι χρόνια τώρα φωνάζουν με όποιο μέσο τους δίνεται. Κάποιες φορές το 'να βρουν το δίκιο τους' είναι η μόνη ανταμοιβή των πικραμένων σ' αυτή τη γη.

Παράλληλα, στην Αργεντινή, οι φασίστες τού τότε επιμένουν ν' αρνούνται κάθε συμμετοχή στην εξαφάνιση χιλιάδων ανθρώπων, αποδεικνύοντας γι' άλλη μια φορά μια αρχετυπική διαφορά του φασίστα από τον τρομοκράτη: ο δεύτερος αργά ή γρήγορα αναλαμβάνει τις ευθύνες για το έγκλημά του, ο πρώτος αρνείται, κρύβεται και σφυρίζει αδιάφορα. Παλικαράδες με καλυμένα πρόσωπα, macho εκτελεστές χωρίς όνομα, οι Αργεντίνοι βασανιστές μπαινοβγαίνουν στα καλύτερα σαλόνια σα να μη συνέβη τίποτε.

Όποιος παίρνει απόφαση να ξαποστάσει στο σβέρκο της κοινωνίας, καλό είναι να κοιτάζει πού και πού για το φίδι που κοιμάται δίπλα του.